Polgármesteri köszöntő

Kedves Vendégeink!

 

Köszöntöm Önöket a mindig szép Balaton partján, a 192. Anna-bálon.


Felemelő érzés belegondolni, hogy lassan két évszázados hagyományt ápolunk és elevenítünk fel évről évre. Július végén még a víz tükrén végigsuhanó szellő is bársonyosabb, és szinte látni, ahogy a múlt és a jelen összeér és egybeolvad.


Ilyenkor eltűnődöm, hogy vajon mit szólnának a mai Balatonfüredhez azok, akik a mai üdülőváros alapjait lefektették. Kossuth, Széchenyi, Jókai, Krúdy és a többiek. Ők mind mertek nagyot álmodni, de vajon az álmaikban milyen város képe jelent meg? Mit szólna Szentgyörgyi-Horváth Krisztina és Kiss Ernő, látva a csillogó szemű fiatalokat, amint végigsétálnak az utcákon? A báli ruhákhoz, a csillogáshoz, amely az ő egymásra találásuk emlékéből született. Mit gondolna John Paget, a híres utazó, ha elsétálna a Kisfaludy és Blaha utcán a Vaszary Galériáig? Vagy Wesselényi báró az úszó világbajnokságra készülődő sportolók láttán?


Ezekre a kérdésekre nem kapunk választ, de hiszem, hogy értenék és értékelnék az utódok a ma itt élők törekvéseit arra, hogy ne felejtsék a múltat, éljék jól a jelent, és vigyázzák a jövőt. Ezt az erőfeszítést testesíti meg az Anna-báli eseménysorozat is. De sokkal szebben fogalmazza ezt meg Eötvös Károly: A Balaton ábránd és költészet, történelem és hagyomány... büszkeség a múltból s ragyogó reménység a jövőre.

Érezzék magukat nagyon jól!

Dr. Bóka István
polgármester