A füredi Anna-bálon szól a zeneszó…

A füredi Anna-bálon szól a zeneszó…

A balatonfüredi Anna-bál már szinte elképzelhetetlen a rendezvényt kísérő és felvezető Anna Fesztivál nélkül. 2013 óta minden évben rendeztek Kárpát-medencei prímásversenyt, immár negyedik éve pedig egy teljes fesztivál gondoskodik a fürediek és a Füredre látogatók színvonalas szórakoztatásáról.

- Idén a hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök számára meghirdetett versenybe tizenkét ifjú prímás nevezett be. A nyilvános színpadi versenyt a balatonfüredi Anna-bál előtti héten, a keddi és a szerdai napokon tartjuk a Kisfaludy Galériában. A zsűri tagjai a magyar népzene elismert szakemberei lesznek: Árendás Péter, Gombai Tamás, Lakatos Róbert és Vizeli Balázs – mondta Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója. A nagyszabású programsorozat keretében kiderül, idén ki lesz az ország legjobb fiatal prímása.

Szerda este gálakoncertet rendeznek a balatonfüredi Gyógy téren. A legjobb prímások mellett a Fölszállott a páva című tehetségkutató vetélkedő gyermekrésztvevői: Busai Bori és Mahovics Tamás, a Haraszti ikrek, ifj. Ürmös Sándor és Kovács Dániel, valamint a Magyar Állami Népi Együttes zenekara lép színpadra. A rendezvény fővédnöke: dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár.

Az Anna Fesztivál azonban nem csupán népzenéről szól, a Magyar Állami Operaház is több koncertet rendez a Balaton-parti városban.

- Balatonfüred és az Opera együttműködésének messzire nyúló gyökerei vannak, és ezzel kötelezzük is magunkat arra, hogy ilyenkor nyáron legalább néhány est erejéig megmutassuk, hogy mire vagyunk képesek együtt – mondta Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója.

Az Operafüred című előadás-sorozat keretében július 21-én, csütörtök este a Magyar Állami Operaház Énekkara ad hangversenyt Mozart, Verdi, Gounod, Johann Strauss, Donizetti és Kodály műveiből. Másnap, pénteken este, öt szóló énekessel: Gál Erikával, Keszei Borival, Rendes Ágnessel, valamint Fokanov Anatolijjal és László Boldizsárral kiegészülve, egy gálakoncert keretében, Giuseppe Verdi kilenc operájából adnak elő népszerű részleteket. Felcsendül egy-egy ária mások mellett a Don Carlosból, az Aidából, és a Rigolettóból is.

Július 24-én, vasárnap elmaradhatatlan füredi látványosság az előző esti Anna-bál szépének és udvarhölgyeinek fogatos végigkocsikázása a városon. Az idei év újdonsága, hogy míg korábban egy ötös- és két kettesfogaton utaztak az ifjú szépségek, idén a mezőhegyesi ötösfogat mellé egy szilvásváradi fogat is csatlakozik, így két ötös- és egy kettesfogat vonul végig a városon.

Az Anna Fesztivál vasárnap Giuseppe Verdi: Otello című operája tavaly októberi, a Magyar Állami Operaházban rögzített előadásának filmvetítésével zárul.