Lányok szívhalászata

Fiatalság, szerelem, - immár közel kétszáz éve ezt jelenti az Anna-bál, amelynek emblematikus kísérőrendezvénye a Szívhalászat. A bál előestéjén a kikötőből kifut a Kelén, fedélzetén a szép lányokkal, hogy Krúdy Gyula novellájában megírt történetet újra megelevenítve, faszíveket halásszanak ki a Balatonból.

„Csak a szemünket kell lehunynunk, hogy a mai balatoni hölgyeket elképzeljük a száz esztendő előtti szívhalászok helyére. A nő és a szerelem tulajdonképpen sohasem változik, mint ahogy az igazán nagy dolgok nem változnak a világon. Ugyanazok a hölgyek sétáltak száz év előtt a tópart platánjai alatt, akik manapság.” – írta Krúdy Gyula, aki – Vörösmarty Mihály után – az elsők között örökítette meg az Anna-bál nyitányát, a Balatoni Szívhalászatot.

Akkoriban a tóra ladikokkal, csónakokkal kievező lányok fából készített kis szívecskéket hajítottak a hullámok közé, amelyekre egy-egy férfinevet róttak. A szívek közül minden lány kifogott egyet, s akinek a neve szerepelt rajta, az lett első táncpartnere másnap a bálon.

Krúdy szavai érték- és időtállóak, novellája minden évben megelevenedik. A füredi kikötőből azonban immár feldíszített motoros hajó indul, amelynek fedélzetén a hölgyek merítőhálóval a kezükben várakoznak, hogy aztán a tóból kihalásszák a vízen lebegő, fából készült szíveket jövendőbelijük nevével.

A 192. Anna-bált megelőző napon ezúttal is zeneszó kíséretében veszi kezdetét majd a hangulatos szívhalászat, amelynek fődíjasa kísérőjével a következő évi Anna-bál vendége lesz.