Kortárs balett a gálán

Szenvedély és szépség – Lírikus románc címmel a Győri Balett előadása lesz látható az idei Anna-bál gálaműsorában. A duett a Romance – Kodály Zoltán műveire című balett egyik meghatározó betétje. Velekei László 2013-ban állította először színpadra a Kodály Zoltán művei inspirálta darabot, amelyet most a báli program kapcsán újragondolt. 

A Harangozó-díjas koreográfust, a Győri Balett művészeti vezetőjét, Velekei Lászlót kérdeztük arról, miért nyúlt újra a zeneszerző műveihez?

- Szerencsés alkotónak mondhatom magam, hiszen egy 2012-ben készült darabom iránt töretlen az érdeklődés. Úgy érzem, akkoriban nagyon jó energiák keletkeztek a mű kapcsán, és ezek ma is hatással vannak rám. Így mikor megtudtam, hogy a 2017-es év Kodály Zoltán Emlékév lesz, úgy éreztem ideje egy kicsit újragondolni, kibővíteni a darabot, mert még mindig egyetemes mondanivalóval és érzelemvilággal bír. 

- A Lírikus románc duett a Romance – Kodály Zoltán műveire című balett részlete. Miért ezt a betétet választotta a báli fellépéshez? 

- Kodály Zoltán műveiben - az én értelmezésemben - megtalálható a hagyományőrzés, a tisztelet, a szenvedély és a szépség. Ezek a jellemzők mind igazak a balatonfüredi Anna-bálra is, és jómagam is ezekre törekszem az alkotásaimban. 

- Mit jelenít meg a két táncos duettje? 

- A szereteten, és a kölcsönös tiszteleten alapuló társas kapcsolatot mutatja be. A táncosok által eltáncolt karaktereket nem egy szenvedély hozta össze, hanem az élet. De ez semmit nem von le kapcsolatuk erejéből.

- Sajátos helyzet egy bál záróprogramján részt venni. Kell alkalmazkodniuk ehhez a helyzethez?

- Bízom benne, a Győri Balett olyan értéket közvetít, ami a világ bármelyik színpadán megállja a helyét, így a bál vendégei is tapsolnak majd. A duettet Matuza Adrienn és Jekli Zoltán a Győri Balett magántáncosai adják elő. Természetesen mindig kell alkalmazkodni, de ez csak mind a bált, mind a produkciót erősíti majd.

 

Fotó: Orosz Sándor