Opera az Anna Fesztiválon

Hangulatos kulissza és operaházi koncertek a szabadban. A 194. Anna-bálhoz kapcsolódva idén többnapos eseménysorozatot tart az Opera a reformkori városrészben. Az Anna Fesztivál keretében, a Gyógy téren, két nagyszabású, szabadtéri koncertet hallhat a közönség, a bált követő vasárnap pedig operafilmet vetítenek a szívkórház előtti patinás téren.


A tradicionális rendezvénynek már évek óta az egyik legnépszerűbb kísérőprogramja az Opera látogatása. Évről-évre különleges élményt jelent az áriák felcsendülése a szabadtéri színpadon. A rendszerint vidám, elegáns koncertek vonzzák a közönséget, zsúfolásig telik a tér. Az Opera előadásai ma már ugyanúgy hozzátartoznak az Anna Fesztiválhoz, mint a bálon előadott palotás, amelyet hagyományosan az Opera balett művészei táncolnak.

Az Opera programsorozata idén július 25-én kezdődik. Este nyolctól Magyarország legnagyobb professzionális kórusa, a Magyar Állami Operaház Énekkara ad hangversenyt. Népszerű operakórusokat hallhat a közönség. Íme, a műsor:

Donizetti: Lammermori Lucia – Kórusrészlet a 2. felvonásból
Puccini: Edgar - Kórus-egyveleg
Ponchielli: La Gioconda - Nyitókórus
Ponchielli: La Gioconda - Angele dei
Ponchielli: La Gioconda – Szerenád
Ponchielli: La Gioconda - Barnabás ariosoja a 2. felvonásból
Puccini: Bohémélet - Musetta keringője
Goldmark: Sába királynője - Részlet a Templomképből
Goldmark: Sába királynője - Szulamit áriája az 1.felvonásból
Donizetti: Lammermoori Lucia - Jelenet és Raimondo áriája a 3. felvonásból
Verdi: Don Carlos – Fátyol ária
Offenbach: A rajnai sellők - Barcarola
Mascagni: Iris – Napkórus

Másnap, július 26-án, az Operaház Zenekarának gálakoncertjét rendezik meg az Anna-bál tiszteletére. Ezúttal a XIX. század legnagyobb hatású és legnépszerűbb operaszerzője Giuseppe Verdi legfontosabb műveiből hallhat részleteket a közönség.

- A zene csodája, hogy sok dolgot tud egyszerre kifejezni. De a legfőbb cél, hogy a sok egyes hangból az összhangzásban egyetlen új hang váljék, a sokféleségből egy magasabb homofónia – vallotta a zeneszerző, aki magánéleti tragédiák elől (1838-ban meghalt másfél éves kislánya, rá egy évre a kisfia majd felesége) menekült az első operáinak munkálataiba.
A belcanto alapokból merítkezve francia és német hatásokat ötvözve alakította ki zenei egyéniségét. Viszonylag képzetlennek tartotta magát, de zenéhez értőnek. A nagyoperai stíluskövetelményeket forrasztja egységbe a legigényesebb zenei és eszmei mondanivalóval. Egész életében fejlődött komponistaként. Ezt az utat mutatja be az est. Íme, a műsor:

A végzet hatalma Nyitány / Ouverture

Álarcosbál Oszkár áriája, I. felvonás: Volta la terrea, Oszkár áriája, III. felvonás: Kíváncsi rája, mi álruhája / Saper vorreste di che si veste

Don Carlos Posa halála, III. felvonás: Fénysugár tör föl az éjből / Io morò, ma lieto in core Eboli nagyáriája, III. felvonás: Most érzem terhét a hiú dísznek / O don fatale, o don crudel

Aida Radames románc, Amneris áriája, II. felvonás: Ah! Vieni, amore mio

A szicíliai vecsernye Nyitány / Ouverture

Macbeth MacDuff áriája, IV. felvonás: Ah, la paterna mano

Falstaff Nannetta áriája, III. felvonás: Ó, jertek tündér szellemek / Sul fil d'un soffio etesio

A trubadúr Luna áriája, II. felvonás: Tündöklött az ő orcája / Il balen del suo riso

Rigoletto La donna e mobile Kvartett


Az Anna-bált követő napon, vasárnap este pedig operafilmet vetítenek a Gyógy téren. Az ezúttal is belépőjegy nélküli esti koncertek műsorvezetője: Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója lesz.