Újítás és tradíció - Íme a báli menü

Újszerű, könnyű, de ugyanakkor tartalmas ételek szerepelnek a 192. Anna-bál menüjében. A hagyományokkal sem szakít teljesen a kínálat, hiszen libamájat és mangalicát is feltálalnak majd a vendégeknek. Tóth József,  az Anna Grand Hotel séfje immár hatodik éve felelőse a báli ételkínálatnak. Videó az ételkínálatról.

A bálok eleganciáját a résztvevők köre, hangulatát a zene, alapját viszont a báli menü határozza meg. Különleges feladat egy ilyen menüsor összeállítása Tóth József és kollégái ezért idén is olyan ételeket kínálnak a báli közönségnek, ami egyaránt tetszetős a szemnek, és pont elég a gyomornak. Hungarikumnak számító alapanyagokból, de modern konyhatechnológiával készül a menü, ami mind színében, mind formavilágában a legújabb trendeket követi majd.

- Kétkomponensű előételünk lesz: az egyik étel egy libamáj torchon marinált őszibarackkal és rózsaborsos pisztáciamorzsával, illetve egy zöldalmás-bodzás mangalica-rilette savanyított karfiollal és házi baguette-tel. Levesként idén szürkemarha consommét készítünk zöldfűszeres frittata roláddal és idényzöldségekkel. A főételünk szintén kétkomponensű: szarvas bélszínt tálalunk kardamomos céklatextúrákkal és aszalt paradicsomos csicseriborsóval, valamint kacsamellet kínálunk petrezselymes burgonyahabbal és marinált répával. A desszert egy újragondolt Eszterházy: diós, roppanós moszkauer lap fehércsokoládés ganache-sal és ribizliszósszal – ismertette a menüsort Tóth József, az Anna Grand Hotel séfje, aki kollégáival együtt a vacsora mellett éjfélre külön büfével készül idén is az Anna-bálra.
Az uraknak borjúcsülköt kínálnak, a hölgyeknek pedig pulykamell csókot édes-csilis mangós salátával. Természetesen lesznek a büféasztalon kézműves sajtok, magyaros vegyes ízelítők és gyümölcs oázisok is.

Képekben a báli ételkínálat.
Videóért kattintás a képre.

- Hónapokkal ezelőtt kezdődött az idei menü tervezése is. Először kiválasztottuk az alapanyagokat, majd eldöntöttük, hogy az egyes húsokat milyen formában készítsük el és milyen zöldségeket kínáljunk melléjük. Évről évre igyekszünk csökkenteni a köretekben a szénhidrát mennyiségét és helyette több zöldséget adunk, ami frissebbé, könnyebbé teszi az ételeket. Nehéz 550 vendég ízlésének megfelelni, ezért igyekszünk olyan ételsort összeállítani, ami karakteres, de mégsem túl fűszeres. Természetesen, aki előre jelezi, hogy valamelyik összetevőre allergiás, annak egyénre szabott tányért készítünk. Gondolnunk kell arra, hogy nyár van, meleg van, de az is fontos, hogy a vendégek jóllakva fejezzék be a vacsorát – mondta Tóth József, akinek a menü összeállításakor még egy sajátosságra kellett figyelnie: az ételek megjelenésének passzolniuk kell a bálon használt Herendi szervizkészlethez is.

Az előkészületek már napokkal korábban elkezdődnek, a bál napján pedig mintegy 35 szakács dolgozik kora reggeltől a konyhában, hogy este 8 órakor – miközben a vendégek a polgármester köszöntőjét hallgatják a díszkertben - egyszerre lehessen tálalni mind a hét helyszínen.